PROIECTELE PRO-VOLUNTARIAT

Inspiring for future

”Inspiring for future” este despre oameni extraordinari, pasionați în tot ceea ce fac și care își doresc să împărtășească experiența personală și profesională unor adolescenți (și nu numai 🙂 ). Proiectul este realizat împreună cu unul dintre partenerii noștri, Colegiul Național ” Radu Greceanu ”, și aduce față în față, pe de o parte adolescenți care sunt la vârsta la care trebuie să ia decizii importante în ceea ce privește cariera lor și pe de altă parte adulți care pot să reprezinte modele de la care tinerii se pot inspira.

Keep smiling day

O atitudine pozitivă permanentă noi credem că începe cu un gest simplu şi sincer în acelaşi timp: ZÂMBETUL. De aceea, ne-am propus, ca începând din anul 2017, să aducem un ZÂMBET pe feţele oamenilor din oraşul nostru pe care îi vom întâlni pe stradă şi să surprindem şi ulterior să promovăm această atitudine pozitivă. Iar 7 septembrie, în fiecare an, este ziua în care, cu mic cu mare, voluntari sau nu ai asociației, ne adunăm și oferim tuturor celor pe care îi întâlnim în oraș: flori, dulciuri, baloane, vorbe frumoase, îmbrățișări și …. multe zâmbete. 🙂

Choose for your future

Proiect de educaţie sexuală pentru adolescenţi

Conceptul de educație sexuală nu este întotdeauna înțeles prin latura sa formativ-informativă, iar criticii consideră informația inoportună, afirmând că viața sexuală reprezintă un subiect intim, cu note personale și nu trebuie predată. Adolescenții trebuie ajutați să înțeleagă importanța și / sau gravitatea experiențelor sexuale fără metode de protecție. Părinții, de asemenea, au nevoie să-și educe copiii preventiv. Adolescența este perioada în care tinerii încearcă experiențe sociale noi, se integrează în anturaje care, de cele mai multe ori, sunt necunoscute părinților.

Cursurile de educație sexuală în licee / școli gimnaziale reprezintă un subiect controversat, apreciat de unii părinți ca mijloc de pervertire a copiilor, de stimulare a curiozității sexuale. Pentru alți părinți, aceste cursuri reprezintă un avantaj, o variantă comodă care pune la dipoziția adolescentului răspunsuri pertinente la întrebări stânjenitoare sau incomode.

Deși ne aflăm în secolul informației, într-o lume a transformărilor generaționale rapide, există un mare risc al interpretării incorecte a informației și asimilării acesteia ca atare. Adolescentul, format să asimileze nediscriminativ și neanalitic informația privind propria sexualitate, prezintă riscul de a păși pe un teren minat, ale cărui pericole sunt doar menționate, însă neconștientizate sau și mai grav ignorate, bazându-se pe un sterotip de genul: ”Mie nu mi se poate întâmpla!”.

Este utilă şi necesară astfel derularea unor programe naţionale de profilaxie şi informare, de educaţie instituţionalizată continuă despre prevenirea bolilor cu transmitere sexuală şi viaţa sexuală la toate grupele de vârstă, dar în special la adolescenți.

1 Spirit, 1 Team, 1 Win

Lipsa receptivității și a performanțelor școlare nu are drept cauză atât de mult lipsa unui mare potențial creativ, cât mai ales blocajele și obstacolele cognitive, emoționale precum și cele referitoare la relațiile interumane și de comunicare.

Metodele folosite în activitățile desfășurate în cadrul atelierelor sunt cele specifice educației nonformale și pedagogiei experiențale. Educația nonformală deoarece cadrul cel mai important de manifestare și de stimulare a potențialului creativ, comunicării și descoperirii partenerilor este jocul, sub toate formele sale. Pedagogia experiențială pentru că stimulează participanții la procesul de învățare cu experiențe directe și procese de reflecție concentrtae pe experiențe pentru a crește nivelul de cunoștințe, de a dezvolta aptitudini și a descoperi valori în rândul participanților.

Prin atelierele de dezvoltare personală ne propunem să:
• dezvoltăm gândirea și capacitatea de a se adapta ale copiilor și tinerilor în situații neprevăzute
• îmbunătățim comunicarea în grup
• dezvoltăm atât încrederea în forțele proprii cât și ale echipei
• promovâm o atitudine activă în fața dificultăților
• dezvoltăm gândirea necritică, divergentă
• promovăm o alternativă de petrecere a timpului liber
• dezvoltăm perseverența în căutarea soluțiilor și atitudinea antirutinieră
• stimulăm atitudinea ”Nu trebuie să fii obișnuit, poți fi excepțional!”

Crăciunul e în inima ta

”Crăciunul e în inima ta!” este unul din cele mai dragi proiecte ale noastre.

Credem că a fi alături de copiii internaţi în cadrul secţiei de Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, împodobind bradul, oferindu-le cadouri și cântându-le colinde, în ajunul Crăciunului, reprezintă cea mai frumoasă modalitate de a aduce bucurie tuturor celor prezenți: copii, părinți, personal medical și, bineînțeles voluntari.